Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

Απονομή του οφφικίου του Άρχοντος Ιερομνήμονος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Ελλογιμώτατο κ. Γεώργιο Χατζόπουλο


 Αναδημοσίευση από την εφημερίδα εργασία...συν
Η λάρνακα του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Γεωργίου στη Δράμα
ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΠΛΗΘΟΣ ΔΡΑΜΙΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

• Με την παρουσία τους λάμπρυναν τις εκδηλώσεις ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ.κ. Νεκτάριος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιόππης κ.κ. Δαμασκηνός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος 

• Απονομή του οφφικίου του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Εντιμωλογιοτάτο κ. Γεώργιο Καμπάνη

• Απονομή του οφφικίου του Άρχοντος Ιερομνήμονος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Ελλογιμώτατο κ. Γεώργιο ΧατζόπουλοΜε μεγάλη κατάνυξη και πολλή ευλάβεια πλήθος Δραμινών υποδέχθηκε και λιτάνευσε τη λάρνακα των χαριτόβρυτων ιερών λειψάνων του οσίου Γεωργίου του νέου.
Η πόλη της Δράμας, την Κυριακή 14 Απριλίου 2013, Δ΄ Κυριακή των αγίων νηστειών, εόρτασε τη σύναξη του οσίου Γεωργίου του νέου, ενώ έχει καθιερωθεί η Παρασκευή των Δ΄ Χαιρετισμών ως ημέρα έλευσης των ιερών λειψάνων του οσίου Γεωργίου του νέου για προσκύνηση από τον ευσεβή λαό της Δράμας.

Μεταφορά στη Δράμα της λάρνακας του Οσίου Γεωργίου του νέου προς αγιασμό, ευλογία και ενίσχυση των ευσεβών Χριστιανών

Η λάρνακα μεταφέρθηκε στην πόλη της Δράμας από την Ιερά Μονή Αναλήψεως Ταξιαρχών συνοδευόμενη από την καθηγούμενη γερόντισσα Πορφυρία και μοναχές της Ιεράς Μονής προς αγιασμό, ευλογία και ενίσχυση των ευσεβών Χριστιανών που αγωνίζονται τον πνευματικό αγώνα κατά την περίοδο της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας, όπου την υποδέχτηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ.κ. Νεκτάριος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος.

Στη συνέχεια εψάλη η ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Μουσικής κ. Νικολάου Στεφανάκη και του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, υπό τη διεύθυνση του κ. Νικολάου Φακαλή και του κ. Λάζαρου Τσορμπατζίδη, κόσμησαν τα αναλόγια.

Παρόντες ήταν ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Μυστακίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στέλιος Μελισσινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ο πρώην Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ, Δημοτικός Σύμβουλος Προσοτσάνης και Πρ. Συλλόγου Πολυτέκνων κ. Νίκος Σμολοκτός, καθώς και ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο οποίος είχε διατελέσει Δήμαρχος Δράμας, Βουλευτής και Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, καθώς και πλήθος πιστών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τζίμας έπειτα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου έλαβε θέση στο Παραθρόνιο του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και δεν παρέλειψε ο Μητροπολίτης να τονίσει για μία ακόμα φορά την συμβολή του πρ. Υπουργού και τις ευεργεσίες που πρόσφερε στην Εκκλησία, λέγοντας μάλιστα. μεταξύ άλλων. πως είναι Μέγας Ευεργέτης Αυτής και ότι συνέβαλε τα μέγιστα κατά την θητεία του στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

Απονομή του οφφικίου του Άρχοντος Υμνωδού στον Γ. Καμπάνη

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παύλος εξ ονόματος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου χειροθέτησε τον πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, ο οποίος για 52 συναπτά έτη διακονεί το αναλόγιον, Εντιμωλογιοτάτο κ. Γεώργιο Καμπάνη, και του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Κορύφωση των λατρευτικών εκδηλώσεων

Το πρωί του Σαββάτου λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ.κ. Νεκτάριος και το απόγευμα χοροστάτησε στον εσπερινό, ενώ παρευρισκόταν συμπροσευχόμενος ο σεπτός Ποιμενάρχης Δράμας.

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Οσίου. Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ. Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιόππης κ.κ. Δαμασκηνού, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ.κ. Νεκταρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ.
Παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ν.Δ Ν. Καβάλας κ. Γιώργος Καλαντζής, ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Θόδωρος Μπέσσας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης ο Αντιδήμαρχος Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας και Δημοτική Σύμβουλος κ. Χρύσα Σιδερά, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στέλιος Μελισσινός, ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας ο οποίος έχει διατελέσει Δήμαρχος Δράμας, Βουλευτής και Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ (παρευρέθη κατά την περιφορά των Λειψάνων του Οσίου Γεωργίου).
Τέλος, και τις δύο ημέρες, Παρασκευή και Κυριακή, σύσσωμη παρευρέθηκε η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και η Διοίκηση της Στρατιωτικής Φρουράς Δράμας.

Απονομή του οφφικίου του Άρχοντος Ιερομνήμονος στον Γ. Χατζόπουλο

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος χειροθέτησε και απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Ιερομνήμονος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Ελλογιμώτατο κ. Γεώργιο Χατζόπουλο, καθηγητή φιλολογίας, για την προσφορά του στην τοπική Εκκλησία, στα Γράμματα και τη συλλογή στοιχείων της ζωής του οσίου Πατρός Γεωργίου του νέου.

Λιτάνευση της λάρνακας του Οσίου Γεωργίου του νέου

Κατόπιν εψάλησαν τα εγκώμια του Οσίου και πανδήμως έγινε λιτάνευση της ιερής λάρνακας στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως μας. Πλήθος πιστών με ευλάβεια και αποδίδοντας τη δέουσα τιμή συμμετείχε στη λιτάνευση της εικόνας σε μια εορταστική ημέρα για τη Δράμα.
Πριν την αναχώρηση της λάρνακας για την Ιερά Μονή Αναλήψεως Ταξιαρχών εψάλη η Παράκληση του Οσίου στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Η Ι.Μ. Δράμας και ο εορτασμός των 100 χρόνων από την απελευθέρωση

Να σημειωθεί ότι η τιμή στους δύο συμπολίτες μας, κ.κ. Γεώργιο Καμπάνη και Γεώργιο Χατζόπουλο, με την απονομή των οφφικιών, εντασσόταν στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση εκατό ετών από την απελευθέρωση της πόλης μας.
Η Ιερά Μητρόπολη Δράμας συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό των 100 χρόνων Ελεύθερης Δράμας, καθώς έχουν προγραμματιστεί πολύ σημαντικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Δραμινών πολιτών.
Έτσι είναι προγραμματισμένα για την 1η Ιουλίου 2013 τα θυρανοίξια της παλιάς Μητρόπολης, για τις 30 Ιουνίου Ημερίδα σε συνδιοργάνωση της Ι.Μ. Δράμας και του Δήμου Δράμας, ενώ θα φιλοτεχνηθεί αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας «Αξίον Εστί», το οποίο θα μεταφερθεί, στις 29 Ιουνίου, από αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, στον Ι.Ν. Αγίων Δώδεκα Αποστόλων. Επιπλέον η Ι.Μ. Δράμας θα προχωρήσει στην έκδοση πολύ σημαντικών βιβλίων που θα φωτίζουν στιγμές της ιστορίας της Δράμας.

Ο Γ. Χατζόπουλος και το συγγραφικό του έργο για τον Όσιο Γεώργιο το νέο

Ο φιλόλογος και τέως Λυκειάρχης κ. Γιώργος Χατζόπουλος για πρώτη φορά έγραψε για τον Όσιο Γεώργιο το νέο (Καρλσίδη) το 1973, παρακινούμενος από το ποντιακό επώνυμό του. 

Το 1980 ξεκίνησε να ασχολείται πιο εμπεριστατωμένα με τον Όσιο Γεώργιο το νέο, διερευνώντας στους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών στοιχεία για τη ζωή του.

 Καρποί αυτής της έρευνας ήταν τέσσερα σχετικά βιβλία: 
«Η ζωή και το έργο του Οσίου Πατρός Γεωργίου Καρλσίδη» (1982), 
«Θαύματα και προφητείες του Οσίου Πατρός Γεωργίου Καρλσίδη» (1984),
 «Γεώργιος Καρλσίδης, ο θεόπτης και θεοφόρος Πατήρ» (1987), 
«Γεώργιος Καρλσίδης, ο θαυματουργός» (1989). 
Με το ως άνω συγγραφικό έργο και την έρευνα που προηγήθηκε ο κ. Χατζόπουλος συνέβαλε έτσι ώστε να γίνει ευρέως γνωστή η ζωή του Οσίου Γεωργίου και εν συνεχεία χάρη στις ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου είχαν ευτυχή κατάληξη οι προσπάθειες Αγιοκατατάξεώς του. 
Το ενδιαφέρον των πιστών είναι τεράστιο, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την ανακήρυξη του Αγίου, ενώ χαρακτηριστικό ότι η ζωή του Αγίου Πατέρα Γεώργιου Καρλσίδη αποτέλεσε το θέμα διδακτορικής διατριβής θεολόγου των Η.Π.Α..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου